Ben je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan het afsluiten, maar raak je overweldigd door alle stappen die je moet doorlopen? Als ondernemer heb je lang niet overal voldoende kennis over. Dit kan ertoe leiden dat je na verloop van tijd vastloopt of juist niet de juiste verzekering in handen krijgt. Om jouw bedrijf toch goed verzekerd te hebben voor alle onvoorziene omstandigheden en de kosten die hierbij komen kijken, moet je dus weten waar je aan toe bent. Want hoe zorg je nou voor de beste verzekering? En hoe sluit je deze af? 

 

Het bedrijf en de risico’s

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten begint altijd bij het goed kennen van jouw bedrijf. Het hebben van een bedrijfsplan is één ding, maar je moet ook weten welke risico’s hierbij komen kijken. Werk je bijvoorbeeld als ZZP’er vanuit huis? Ben je voornamelijk buiten te vinden? Of help je klanten op een bouwplaats? Iedere verzekering kent een andere soort dekking en je moet vooraf dus alles goed op een rij zetten. Vanaf dat moment kan je de verzekeringen goed met elkaar vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekering is er bijvoorbeeld voor onvoorziene omstandigheden waaruit schade ontstaat, terwijl een eigendomsverzekering jouw eigendommen beschermt. 

 

Bouwprojecten beschermen met de juiste verzekering

Ook moet je goed kijken naar de andere verzekeringen die nodig zijn voor jouw bedrijf. Op de bouwplaats moet je bijvoorbeeld jezelf en de bouwprojecten goed beschermen. Een CAR verzekering afsluiten is bijvoorbeeld nodig om de constructie verzekerd te hebben. Mocht er dan een fout zijn in de constructie en de klant voor een hoge kostenpost staan, kan je deze gewoon indienen bij de verzekeraar. Maar ben je hier wel allemaal tegen gedekt? Kijk bij de verschillende dekkingen en welke zaken er uitgesloten zijn tijdens het indienen van een claim. Zo sta je niet voor verrassingen. 

 

De gewenste dekking en kleine lettertjes

Heb je ook al gelet op de premie die je maandelijks moet betalen voor de gewenste dekking? De premie verandert aan de hand van een uitgebreidere dekking. Of iets het geld waard is, is geheel aan jou. Daarom zijn de polisvoorwaarden ook een belangrijk uitgangspunt. In deze voorwaarden zie je alle rechten en plichten terug, maar ook wat wel en niet onder de verzekering valt. Wel zo fijn om vooraf te weten en niet pas tijdens het indienen van de claim. Vooral als ZZP’er kan dit veel ellende schelen en jou op minder kosten jagen. 

 

Flexibel met jouw verzekering

Als laatste blijft het goed om in het achterhoofd te houden dat je flexibel moet blijven als ondernemer. In eerste instantie heb je een klein bedrijf, maar na verloop van tijd kan het zomaar eens zijn dat je een flinke groei doormaakt en jouw verzekering hier niet meer bij past. De nieuwe risico’s die hiermee gepaard gaan, moeten ook weer op een andere manier verzekerd zijn. Zorg er dus voor dat je steeds weer blijft kijken naar de mogelijkheden en de verzekering aanpast aan iedere situatie die je met jouw bedrijf doormaakt.